Od zawsze wiemy, że lokalne produkty są dużo lepsze od produktów, które są produkowane na masową skalę, przeznaczonych do sprzedaży na całym świecie. Lokalne produkty po prostu lepiej smakują, mają lepszy aromat, często są też tańsze oraz wykonane ze składników o lepszej jakości. Pomimo tego, ludzie nadal wybierają produkty, które są przeznaczone do sprzedaży na całym świecie. Dlaczego produkty lokalne, regionalne są w wielu przypadkach lepszym wyborem? Na to pytanie odpowiem Wam w tym artykule.
Lokalne produkty są wykonane z lepszych składników
Firma, która chce sprzedawać swoje produkty na całym świecie, liczy się z tym, żeby jak najbardziej ograniczyć koszta produkcji. Można to nawet zauważyć po aferze, która ostatnio wybuchła w mediach oraz na różnych portalach społecznościowych, polegającej na tym że do wielu produktów dodawany jest olej palmowy. Sam olej palmowy, który jest dużo bardziej szkodliwy od oleju słonecznikowego, wcale nie jest aż tak bardzo od niego tańszy – różnica przy produkcji jednej paczki chipsów, w zależności od używanego oleju, zazwyczaj wynosi około jeden lub dwa grosze. Jednak w skali globalnej jest te parę groszy jest ilością bardzo dużą. Z kolei lokalne produkty przeznaczone są na lokalny rynek (jak sama nazwa wskazuje), i często produkują je małe firmy – dlatego też wykonane są ze składników o lepszej jakości, żeby pokazać, że ich firma oferuje dobre produkty.
Są tańsze bo nie są reklamowane
W koszty chipsów bądź też napojów od popularnych marek wliczyć też trzeba koszty reklamy – które są bardzo duże. Z kolei produkty regionalne rzadko kiedy są reklamowane – gdy ktoś mieszka w jakimś miejscu po prostu ten produkt już zna, i nie musi dowiadywać się o nim z reklam. Dlatego też ceny produktów lokalnych są dużo niższe od produktów produkowanych masowo – gdyż producent nie musi wliczyć do ich ceny kosztów reklamy, żeby zwrócić sobie koszta poniesione za reklamę produktu w różnych mediach takich jak telewizja.